A csapat

„Nem azt várjuk, hogy jó legyél, hanem azt, hogy jót tegyél!”
                                                                                               Sefcsik Gergely

1991-ben alakult meg a 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat néhány lelkes szülő és a városi könyvtár kezdeményezésére. A csapat első vezetője Sefcsik Gergely (Gergő bá) volt, akit elhatározásában motivált a városban csellengő gyerekek látványa, de az is, hogy azonosulni tudott a cserkészet céljaival. Fontosnak érezte a fiatalok nevelését a cselekedve tanulás által. Vallotta, hogy a cserkészet életforma, mely rendre tanítja és szoktatja tagjait. Rend legyen szívben és fejben!

A kezdetek óta részese volt a tanító-nevelő munkának Mikulásik Gábor, aki Gergő bá örökségeként vette át a csapat vezetését, folytatva az értékek átadását ugyanazzal a hittel, lelkesedéssel és teherbírással, mint egykori mentora. 2021-ben a csapat vezetése Hopka Jánosra szállt, aki fiatalos lendülettel és szemlélettel szervezi a csapat életét, megtartva elődei eredményeit.

A 1026.sz. Szent László Király Cserkészcsapatnak jelenleg kb. 100 tagja van, 3 rajban összesen 11 őrssel, kisiskolástól az egyetemistáig, akik már a csapat vezetésében is szerepet vállalnak.

A csapat otthona 2004-ben az óvárosi futballközpont tetőterében kapott helyet az Önkormányzat képviselő testületnek támogatásával, melyet a szülők, szimpatizánsok segítségével maguk a cserkészek tettek „lakhatóvá”. Az otthonban hetente csütörtökön és pénteken van foglalkozás, ahol az egyes őrsökben, korosztályuknak megfelelően játékosan, sok-sok gyakorlattal készülnek a gyerekek a próbákra.

Bear Grylls brit extrém természetjáró, a Brit Cserkészszövetség főcserkésze szerint: „Amikor cserkészekkel vagyok, tapasztalom, hogy a gyerekekből nem az ambíció hiányzik, csak a kihívás és a cselekvés lehetőségét kell megadni nekik.” Nemrég hat pontban foglalta össze a legfontosabb teendőket a következő generációnak, melynek gondolatisága követendő példa lehet a nevelő munkában:

  1. Legyél edzett!
  2. Szabadtéri foglalkozásokat mindenkinek!
  3. Tiltsuk be a számítógépes játékokat!
  4. Mássz hegyet!
  5. Kockáztass!
  6. Vállalj közösségi szolgálatot!

Csapatunk, a 1026. sz. Szent László Király Cserkészcsapat mindenkit vár, aki:

  • szeretne része lenni egy önkéntes, pártpolitikától független, vallásos ifjúsági mozgalomnak,
  • szeretne a mindennapi életben használható készségeket elsajátítani a növény- és állatismeret, tájékozódás-térképismeret, túlélési ismertek, csomók ismerete, főzési és háztartásvezetései alapismeretek, elsősegélynyújtás, kézműves ismeretek, népdalok, néptánc népi játékok, egészséges étkezés …stb terén,
  • szeretne egy összetartó, vidám, egymást támogató közösség tagja lenni,
  • már betöltötte a 6. életévét, de a 99. sem akadály…

Ha kedvet kaptál jelentkezz, MERT A CSERKÉSZET A JÓ IRÁNY!!!